Belépés:

Elfelejtette jelszavát?

Még nem regisztrált?

Egy újabb válság kirobbanásának okairól


Jó úton haladunk a kilábalás felé? Vagy éppen ellenkezőleg, újabb válság köszönthet ránk? Mik voltak idén a legfontosabb események, amik a pénzügyi világot negatívan érintették? Szót ejtünk a görög hitelválságról, a természeti katasztrófákról és egy esetleges közel-keleti háború következményeiről is.

Valószínűleg minden üzletember és bróker sokáig emlékezni fog a 2008-as pénzügyi válság kitörésére, melyet a Lehman Brothers csődje indított be. Mi tagadás, pörgős és kegyetlen napok voltak, amiket még erőteljesebb zuhanást kiváltó hetek, hónapok követtek. A részvények hatalmas értékvesztést szenvedtek el, több ország valutája is támadás alatt állt, a világ egy évtizedek óta nem látott válsággal találta szembe magát. A kezdeti sokk után az országok kormányai elkezdték oltani a tüzet, az Egyesült Államok egy gigantikus méretű bankmentő csomagot állított össze, és az Európai Unió sem tett mást. Az IMF (Nemzetközi Valutaalap) pedig több országnak - így hazánknak is – jelentős mennyiségű pénzt hitelezett, aminek segítségével a bajba jutott nemzetek elkerülték a csődöt.

Ha a részvénypiacok, és főként a bankpapírok oldaláról vizsgáljuk meg a helyzetet, akkor eléggé világos az ábra. Egy hatalmas, irdatlan erejű beszakadást viszonylag gyors, körülbelül egy év alatt végbement nagy szárnyalás követett. Beszédes, hogy a hazai Blue Chip papírok közül a vezető részvény, az OTP 2009-ben megjárta az 1 500 forint alatti értéket, és a 7 000 Ft felettit is. Az ilyen jelentős volatilitás az összes fejlett ország részvénypiacán megfigyelhető volt. Aki jó időben szállt be, az nagyot szakított, de sajnálatosan nem ez volt a jellemző. Befektetők tömegei vásároltak rossz időben részvényeket, így aki kizárólag ebbe fektette a pénzét és nem volt képes tartani a pozícióit, az óriási veszteséget könyvelhetett el.

A pénzügyi válság nagyon sok új, tapasztalatlan befektető megjelenését eredményezte, akik a gyors meggazdagodás reményében adott esetben akár az egész életük munkájából összekuporgatott vagyonukért vásároltak részvényeket. Nem lehet ezen csodálkozni, amikor a médiában is folyamatosan arról lehetett hallani, hogy a válságnak vége, jön a kilábalás időszaka, ami gyors és hatékony lesz. Ezt sokan elhitték, és hisznek benne most is, miközben a körülmények több ponton aggasztóak. Nézzük meg tehát, mi az a három terület, ami veszélyeztetheti az egész világ pénzügyi stabilitását és akár egy újabb válságot is kirobbanthat!
 

A cikk tovább folytatódik! Olvasd végig a Trendmagazinon!

 

2010.08.13. 22:01