Belépés:

Elfelejtette jelszavát?

Még nem regisztrált?

A játékmagazinok felelősségéről

415


Hennel Ádám írása


Az elmúlt években sok-sok játékmagazin indította el tevékenységét az interneten, ám ezek nagy része mára már a süllyesztőbe került. Vajon mi lehet ennek az oka? Erre a kérdésre véleményem szerint csak összetett válasszal lehet felelni.

A 90-es évek második felétől a itthoni médiát is meghódították a számítógépes játékokkal foglalkozó médiumok. Ezekben az években alakultak meg hazánk jelenleg is vezető nyomtatott játékmagazinjai, melyek gyorsan magukkal szippantották a lelkes, játékra kiéhezett fiatalokat. Mivel évről-évre több és több alkotás jelent meg a piacon, ezért a vásárlók egyre inkább szükségét érezték annak, hogy úgynevezett számítógépes játékokkal foglalkozó szakújságokat olvassanak, ezekből tájékozódjanak arról, melyik projektre érdemes odafigyelni az elkövetkezendő időkben.

 

Az online játékmagazinok előretörése

Az átlagos játékost ezen újságok olvasása kielégítette, ám egyre több „hardcore gamer” tűnt fel a színen, akik egy-egy játékstílus iránt fokozottabb érdeklődést mutattak. Őket már nem elégítette ki a havonta megjelenő, százvalahány oldalas újság elolvasása, számukra a megoldást az interneten megjelenő, napi rendszerességgel frissített portálok jelentették. Ennek hatására azt látjuk, hogy az elmúlt 5-6 évben ugrásszerűen megnövekedett a különféle játék -és szabadidő-magazinok száma a világhálón. Ezeket a lapokat első körben két nagy halmazra bonthatjuk. Az egyik csoportba tehetjük azokat a portálokat, melyek kifejezetten egy-egy játékra, vagy játéksorozatra építettek, vagyis a szóban forgó alkotásról sokkal részletesebben, átfogóbban jelentettek meg tartalmakat, mint a másik csoportba sorolható professzionális játékmagazinok, melyek kivétel nélkül minden stílussal és kategóriával foglalkoztak – persze sokkal kisebb méretekben. A két halmazban lévő portálok között minden téren óriási különbség állt fenn. Az egyes halmazba tartozó lapok leginkább hobbimagazinoknak tekinthetők, hiszen már eleve az a tény, hogy a tulajdonos egy adott játékot kiemel az összes többi közül, és erről készít rajongói oldalt, erőteljesen szubjektív döntésnek könyvelhető el. Míg a második halmazba sorolt játékmagazinok minden témában, minden korosztály számára érdekes alkotásokat mutatnak be, és ezeket értékelik, kritizálják, pontozzák. Szakmailag és erőforrások tekintetében is óriási eltérések találhatók a két csoport között. A hobbimagazinokhoz elégséges 1-2 szerkesztő, míg a professzionális játékmagazinoknál nem ritkán 8-10 munkatárs is részt vehet a lap frissítésében, karbantartásában. Ebből következően a játékmagazinokhoz sokkal több pénz szükséges, éppen emiatt azt látjuk, hogy ezek a lapok az elmúlt években sokkal rövidebb idő alatt és nagyobb méretekben mentek tönkre, míg a hobbimagazinok ugyan lassan, de időről-időre képesek voltak fejlődni.
 

Az új portálok kudarcot szenvedtek

A legtöbbször felmerülő kérdés az az, hogy szükség volt-e ilyen sok játékmagazin megjelenésére? Bizonyos szempontból feltétlenül. Ha ugyanis azt szeretnénk, hogy a szabadidő-magazinok folyamatos fejlődésen és megújuláson menjenek keresztül, akkor ehhez megfelelő műhelyekre is szükség van, ahol a fiatal tehetségek minden nagyobb procedúra és elkötelezettség nélkül megmutathassák írói tehetségüket. Ezt azonban csak a kisebb, hobbi szinten működő oldalakon képesek megtenni, a nagy portálokhoz minden bizonnyal be sem jutnának, mivel még nincs meg a kellő tapasztalatuk. Manapság azonban ha körülnézünk a hazai piacon, alig-alig találunk új portálokat, továbbá a régebbi óriások közül több is bezárta az elmúlt egy-másfél évben a kapuját. Legtöbbször azt kérdezik tőlem az emberek, miért alakult ez így?
 

Mikor erre a kérdésre megpróbálok válaszolni, muszáj két részre osztanom az okokat. Most elsőként a természetes, piaci okokról beszélnék. Abban az időben, mikor én személy szerint kezdtem ezt a szakmát, 2004-2005 táján, akkor nagyon sok lelkes fiatal célul tűzte ki hogy valami újat, valami eltérőt, jobbat alkot a számítógépes médiában, és ennek hatására nagyon sok új játékportál nyílt meg. Ezek a lapok szinte kivétel nélkül nagyon nomád körülmények között jöttek létre, hiszen a készítőknek se tapasztalatuk, se tudásuk, valamint technikai eszközeik sem voltak, így képtelenek voltak versenyre szállni a komoly szerkesztőséggel és professzionális rendszerrel rendelkező nagyokkal. Ennek hatására előbb-utóbb minden lelkes újonc felismerte hogy pénz nélkül nem sok esélye lesz a terveit megvalósítani. Miért olyan fontos a pénz? Azért, mert egy weboldalnak az alapvető költségeken túl egyéb kiadásokkal is számolnia kell, mint például a szerkesztők javadalmaztatása, a portál fejlesztése, partnerkapcsolatok kiépítése stb. Ez mind-mind már az első évben súlyos százezreket, ha nem milliókat vesz ki a lap büdzséjéből. Mivel ezeket a hatalmas kiadásokat szinte kivétel nélkül egyik frissen nyílt lap sem bírta, ezért fokozatosan egytől-egyik megszűntek, vagy egybeolvadtak hasonló társaikkal. Ez tehát az első nagyon fontos ok, amiért manapság nem nyílnak olyan nagy számban új szabadidős portálok, hiszen az évek során mindenki aki ezen a területen mozgott, megértette és átlátta a viszonyokat.
 

Az erkölcsi felelősségről

Azonban van még egy ok, amiről szinte sehol sem beszélnek, pedig szerintem ez választ adhat arra is, hogy miért tart ott a hazai játékos média, ahol. Ez pedig az erkölcsi felelősség teljes figyelmen kívül hagyása. Nézzük kicsit távolabbról a helyzetet. Mi a legfontosabb feladata egy főszerkesztőnek? Az, hogy minőségi, az olvasók jobbítására, fejlődésére szolgáló tartalmakat szolgáltasson a lapján. Ez óriási felelősség, és véleményem szerint ezt nagyon kevesen látják a jelenlegi médiumoknál. Nekünk, hírcsinálóknak, véleményformálóknak sokkal több lehetőségünk van az olvasók megfelelő irányba terelésére, mint az átlagembereknek. Az embereket orientálni és nem dezorientálni kell, olyan tartalmakat kell szolgáltatni, melyek nem elvesznek, hanem hozzáadnak az olvasóhoz. Ezek a szabályok természetesen az informatikai, számítógépes médiára is vonatkoznak. Különösen nagy figyelemmel kell azokat a lapokat szerkeszteni, melyeket többnyire fiatalkorúak, tinédzserek olvasnak. Hiszen az ő személyiségük még most fejlődik, nagyon könnyen rossz irányba lehet őket sodorni.
 

Én azt látom, hogy a játékmagazinok többsége nem méri fel ezt a veszélyt kellő mértékben, nem értik, vagy nem akarják érteni, hogy nem lehet válogatás nélkül minden szennyet megjelentetni a magazinokban. Ki kell jelenteni, hogy vannak olyan témák, vannak olyan tartalmak, amelyeket nem szabad a közösségeknek ajánlani, bemutatni. Ezek társadalmi normák, ugyanúgy, ahogy egy magára adó közéleti-politikai újság sem közöl le rasszista, antiszemita nézeteket, vagy egyéb szélsőséges tartalmakat, hasonlóképpen a fiatalokat megcélzó játékportáloknak sem lenne szabad olyan programokról ajánlókat készíteni, amik kifejezetten az erőszakra, durva cselekedetekre buzdítják a játékost. El kell választani a történelmi témákat feldolgozó alkotásokat azoktól, melyekben a háború, az erőszak nem oktatási céllal, megtörtént események feldolgozása miatt van jelen, hanem egyenesen célként, követendő példaként van bemutatva. Ebben a tekintetben én meggyőzhetetlen vagyok, és azt hiszem hogy többnyire ezért nem tartom vállalhatónak, hogy például egy újonnan alakuló játékportálba bármilyen módon beszálljak – még csendestársként sem. Éppen ezért teljes mértékben alaptalanok az ezzel kapcsolatban felröppent pletykák is. Úgy látom ugyanis, hogy nem lehet ezen normák figyelembevételével versenyképes lapot készíteni, mivel az elmúlt években igencsak eltorzultak a lapvezetési elvek.
 

Véleményem szerint csak akkor következne be radikális változás ezen a téren, ha a vezető portálok között létrejönne egy erkölcsi megegyezés, ami tartalmazná a játékmagazinok alapvető feladatát, célkitűzéseit, és azokat az értékeket, amikkel feltétlenül tisztában kell lenni ahhoz hogy minőségi tartalmak készüljenek. Olyan tartalmak, olyan játékprogramokról, amelyek nem mérgezik a fiatalságot, hanem ismereteik bővítésére szolgálnak, tanulmányaikhoz segítséget adnak, egészséges keretek között nyújtanak szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget. A játékokkal foglalkozó portálok olvasói az én tapasztalatom szerint nagyon sok esetben nem képesek megálljt parancsolni saját maguknak, és előbb-utóbb játékfüggőkké válnak, magam is több tucat ilyen esetet láttam a GamePress idején.
 

Mutatni kell az utat

Mit mondjak? Nagyon nehéz ügy a lázadozó fiatalokat érett, felelősségteljes felnőttekké nevelni, de én személy szerint ezt szorgalmazom, illetve a hamarosan induló Trendmagazin is erre tesz kísérletet. Fontos megérteni, hogy én nem a játékok ellen beszélek, hisz pontosan tudom, nagyon sok olyan alkotás jelenik meg a piacon, amelyik úgy nyújt valóságos kikapcsolódást, hogy közben fejleszti, tanítja a játékost. Azonban nem szabad hagyni hogy ezek az ártatlan programok összekeveredjenek az agressziót, indulatokat tápláló, teljességgel haszontalan társaikkal.
 

Meg kell értetni az ifjúsággal, hogy számos fontosabb tevékenység létezik a billentyűzet püfölésénél, olyan dolgok, amelyekkel ténylegesen megvalósíthatják önmagukat, és felkészülten léphetnek be a nagybetűs életbe.
 

Barátaim, nekünk erre kell felhívnunk a figyelmüket, ehhez kell megfelelő támpontokat adjunk!

 


2010.03.21. 16:41

Hozzászólások:

« előző  12 3 4  ...  következő »
basic avatar

yunior | 2010.12.13. 03:42

Rossi: ez közös felelősség és ez alól nem szabad kibújni :)

basic avatar

rodrigez | 2010.10.28. 22:11

Jómagam mibdenben egyet tudok érteni a leírtakban :)

basic avatar

Mr. Jns | 2010.08.07. 18:22

rossi sokan ertik ezt csak pont azok nem akik pl ilyen lapokat vezetnek es a fiatalokat etetik a hulyeseggel

basic avatar

Bakó András | 2010.07.12. 14:40

Mert az internetet eleve arra találták ki hogy ne lehessen korlátozni.. ez az előnye meg a hátránya is :(

basic avatar

Rossi | 2010.07.10. 13:10

Öröm ilyen cikket olvasni, annyira jó Hennel Ádám meglátása. Vannak akik ezt nem veszik olyan komolyan, pedig arra is figyelni kéne hogy az internetes lapok mit mutatnak be, pláne ha fiatalkorúak olvassák! Bezzeg ha a TV-ben jelennének meg durva játékokról bemutatók az ORTT egyből büntetne.. Interneten miért nem?

basic avatar

Toma | 2010.06.15. 10:25

hát igen, és erre fordítani kell energiát, mert ha nem fordítunk akkor elfajzódik a dolog...és akkor komolyabb gondok lesznek :(

basic avatar

Gábor Róbert | 2010.06.13. 14:19

Felix: tartózkodni kell a politikától egy ilyen lapnak ez így van... de sokszor még úgy is arra terelődik a szó ha nincs is napirenden -.-

basic avatar

Felix6 | 2010.06.08. 16:22

"Jön az új korszak itt van Viktor Vezér jön a narancsmédia. Az őrült szoci pártkatonák tovább eveznek a hullámló tengeren de a többiek pártot érnek mert most a fidesz az ász. JÖhetnek a nagyinterjúk ZOrbán Úrral Gyurcsàny Fletó irány szabadságra min. 2év -
2010 MO"

Ezt azért mégse kellene Tibi :D Azt hiszem Hennel Ádám érti hogy nem lehet pártpolitikába belefolyni, ha egységet akar az oldalon, egy jó közösséget... Azt az energiát ami arra menne el hogy az örökös vitákat csillapítsa inkább hasznos dolgokra kellene használni.

basic avatar

Toma | 2010.06.07. 13:08

örülünk hogy itt vagy! :D

basic avatar

Sir Lohengrin | 2010.05.21. 20:38

Az új cikknél szeretnék válaszolni az engem érintő kommentekre, és elmondom a véleményemet természetesen arról is.

Én nem tűntem el. Itt vagyok. Kommentjeim többet érnek mint gondolnátok. Lbzs90.

basic avatar

barti | 2010.05.21. 18:11

új cikk? jöhet :D vagy azt is feltartóztatta a Komment Kapu? :D

basic avatar

Süveges Tamás | 2010.05.21. 13:51

Jah értem, úgy értettem hogy MAJD a Trendmagazinon... A PW-n valóban eléggé cinkes volt az a 2 bejegyzés, de meg is lett az eredménye, mert eléggé lecsappant a látogatottságuk. Ilyet nem szabad csinálni játékmagazinon.

basic avatar

Balu | 2010.05.21. 01:53

Greenclub: lbzs szamomra egy nagy rejtely, olyan teoriai vannak hogy az ember csak nez ki a vilagra ket bociszemevel :-) de nincs vele baj, engem szorakoztat, ahogy omegaz rím mester is.
de rigotibi vagy ki se semmi :-D nem csodalom ha detektoros kapuk epulnek, sok a fura szerzet :-)

basic avatar

Toma | 2010.05.20. 19:54

mágia folyik itteneee :D :O:O:O:O:FD

basic avatar

Marci20 | 2010.05.20. 16:11

működik már, csak most meg a cikkek cserélődtek fel :) ja ééés közben 400. :D

basic avatar

mDani | 2010.05.20. 15:50

tévedsz jozsi!! fogadjunk h ezt is később teszi be. most 15:49 van. minimum 10 perces eltèrések vannak lol

basic avatar

kantorjozsef | 2010.05.20. 15:48

Rendben.. új cikk. De hol van?:)
Nekem megjeleníti a kommenteket Dani. A hiba az ön készülékében lehet!

basic avatar

mDani | 2010.05.20. 15:42

megint bejön az üzi :DDD elnyeli a kommentet

basic avatar

mDani | 2010.05.20. 15:41

oksa! már frász kerülgetett hogy ki lettem kickelve lol

basic avatar

Marci20 | 2010.05.20. 15:39

Jah Olivér, én beírtam egyet, és kijött egy üzenet hogy nem jelenik meg a komment, de aztán látom utólag vsszapótolták

basic avatar

Oliver Booy | 2010.05.20. 15:37

Modrátor kapu??? faja :D

basic avatar

Marci20 | 2010.05.20. 15:34

Nálam már megy a kommentelés :)

basic avatar

Szekeres Gábor | 2010.05.20. 15:32

semmi pánik uraim, be lett rakva egy új moderátor kapu és most oldjuk fel a jogosultságokat... one moment please

basic avatar

mDani | 2010.05.20. 15:29

bakker nem jelenik meg a comment lol

basic avatar

mDani | 2010.05.20. 15:28

Szekeres most dobott emilt h jön az új cikk!

basic avatar

mDani | 2010.05.20. 15:27

gondolom hegesztették. Szekeres most dobott köremilt hogy jön az új cikk!

basic avatar

Marci20 | 2010.05.20. 15:21

Nem csak az, nekem délelőtt kidobott egy olyan üzit hogy moderálási ügyek miatt leblokkolódtak a kommentjeim :O

basic avatar

Oliver Booy | 2010.05.20. 15:18

Gyerekek mit művel ez az oldal?:D Percenként tűnnek el cikkek :P

basic avatar

Toma | 2010.05.20. 13:02

szerintem ezt most hagyjuk abba.... :)

basic avatar

Marci20 | 2010.05.20. 11:49

"Az őrült szoci pártkatonák tovább eveznek a hullámló tengeren de a többiek pártot érnek mert most a fidesz az ász."

Húúú valaki nagyon szellemes :D

basic avatar

Rigatibi | 2010.05.20. 09:48

Jön az új korszak itt van Viktor Vezér jön a narancsmédia. Az őrült szoci pártkatonák tovább eveznek a hullámló tengeren de a többiek pártot érnek mert most a fidesz az ász. JÖhetnek a nagyinterjúk ZOrbán Úrral Gyurcsàny Fletó irány szabadságra min. 2év -
2010 MO

basic avatar

Battai | 2010.05.19. 22:14

"Blackjack | Ma, 16:00
Nagyon helyes ha egy szabadidőlap nem politizál.. mert ha már ott is elkezdődik a vádaskodás akkor lőttek az oldalnak, szal én egyetértek azzal hogy ezt meg kell akadályozni."

Ez nem csak a szerkesztőkön múlik! Ha szétnézel mindenhol felmerül ez előbbutób, még ha nincsenek is a magazinon ilyen szándékok. Emlékszem a FixTv-n bejött az új ORTT szabályzat a híradók sugárzásáról eléggé kiakasztó volt az infós műsor után politikai híreket olvasni...

basic avatar

Blue 3y3 | 2010.05.19. 19:05

Luciu$ kérlek ne forgasd ki a szavaim... Azt mondtam, hogy beszéltem erről a Péterrel, semmi többet. Igen, elgondolkodtam rajta hogy visszamennék, és megkérdeztem. Nyilvánvaló hogy Hennel Á. döntene erről, de vele nem tudtam beszélni, mert elérhetetlen. Konkrét tervem nincs, de a Trendmagazin ötlete tetszik, és nyilván komolyabban is utánakérdeznék, mielőtt döntök. Kapcsolataim a Pc Web óta még megvannak, így szerintem aktívan részt tudnék venni a munkában.

A többieknek köszi a biztatást, jól esett! :)

basic avatar

Blackjack | 2010.05.19. 16:00

Nagyon helyes ha egy szabadidőlap nem politizál.. mert ha már ott is elkezdődik a vádaskodás akkor lőttek az oldalnak, szal én egyetértek azzal hogy ezt meg kell akadályozni.

basic avatar

Shadow | 2010.05.18. 19:02

gobbyhill: és mi volt azzal a baj? sztem playwaret is a Gyurcsànyozás meg Orbánozás rengette meg.. meg azokon az oldalakon főként 14-15 évesek járkálnak akik nem tutti h átlátják a dolgokat.

basic avatar

TSas | 2010.05.18. 16:54

lbzs-t régen még a jó öreg Bandibá kordában tartotta, de most valahogy elkanászodott :D

basic avatar

Toma | 2010.05.18. 13:39

nem mondta senki, hogy másképp lesz, nem fog itt se előkerülni a politika, mert azzal csak szétzilálódna az egész társaság az oldalon szerintem....

basic avatar

greenclub | 2010.05.18. 05:36

Lbzs helyét Luci nem tudja átvenni azért gyerekek.. Lbzs ok hogy nem 100-as de az elméletei meg a szorgalma határtalan. Mikor megkereste a GP domaines embert és leakarta leplezni na akkor kicsit megijedtem tőle :D kíváncsi lennék HÁ mit gondol lbzsről :P

basic avatar

zoldalma | 2010.05.17. 22:49

Azureus nyugodj meg ezt biztos tudja majd kezelni a TM team ;)

basic avatar

gobbyhill | 2010.05.17. 21:50

Benny: Ádám azt a playware-s ügynél mondta, mikor elkezdtek ott politizálni , hogy monnnyon le GyF stb, ennek kapcsán jött az szóba. Hogy Lbzs megint honnan szedi, azt nem tudom, de nem is érdekel.

Azureusnak abban igaza van hogy ha és amennyiben szélesebb körben akar futni egy ilyen szájt akkor valamilyen szinten bele kell folyni a közéletbe, de azt meg lehet úgy is oldani hogy közben nem említesz pártokat.

basic avatar

barti | 2010.05.17. 21:04

Lbzsnek nem jött be a new GP is coming így most újabb híreket talál ki :D

basic avatar

Süveges Tamás | 2010.05.17. 19:34

"Az interjúk alapján ha jól figyeltem mindössze 1X került elő a politika, és akkor is úgy, hogy a Gamepress-en ne legyen."

???

basic avatar

Balu | 2010.05.17. 17:58

miert erzem azt hogy ezt is lbzs bacsi kezdte el szivarogtatni?:-)

basic avatar

Benny | 2010.05.17. 17:39

Az interjúk alapján ha jól figyeltem mindössze 1X került elő a politika, és akkor is úgy, hogy a Gamepress-en ne legyen. Miből gondoljátok hogy a Trendmagazinon másképp lesz?

basic avatar

Süveges Tamás | 2010.05.17. 17:23

Blue: visszaolvastam, de nem találtam semmit erről. Én biztos visszamennék, mert elég jó bulinak tűnik a trend :) ha nem sikerül beindítani a PW-t (amire sajna van esély:() akkor én is csatlakoznék, csak azokhoz a témákhoz annyira nem értek, bár számtech dolgok biztos lesznek ott is :) Alienware gépek vagy valami :P

basic avatar

Molnár Anikó | 2010.05.17. 16:20

Toma ezt én is tapasztaltam már, és az a vicces hogy soha konkrét ügyekről megy a vita, hanem hogy ki mszp-s ki fideszes stb... holott nem ez a lényeg.

basic avatar

Toma | 2010.05.17. 10:51

szerintem se különösebben...az a baj, hogy politika sokszor szétmarcangol kapcsolatokat.. :S
egyik osztálytársam is szerintem azért kicsit olyan fura velem mert nem az "ő pártját" támogatom..dehát ő tudja...haragudjon ezért rám:D


omegaz csak így tovább cimbora! ; ) király vagy :D

basic avatar

Blackjack | 2010.05.16. 22:18

Azureus én emléxem a GP-n nemtudom már pontosan mikor de elkezdtek többen politizálni és elég gyorsan le lett rendezve.. Ok az gamer oldal volt, de nem hinném h a Trenden lesz belpolitika, mert igaza van Tsasnak ez más téma :)

basic avatar

omegaz | 2010.05.16. 19:37

írok én írok Toma, majd ha lesz sok gondolat
miből összejön egy csomag egy egész láda vers
de a legjobbat választom ki és ezt adom nektek a trendnek
fogtok ti még nézni nagyokat, ha a legnagyobb költő beragyogja az oldalt

és akkor s csakis akkor
de végre valahára megszületik a vers a líra a trendről meg mindenről
és akkor én leszek a tiszteletbeli poet
aki ellátja versekkel a tömeget .

basic avatar

Azureus | 2010.05.16. 18:33

az lehet, de nem az a név hogy luxusmagazin, hanem hogy trendmagazin, és abba véleményem szerint nem csak ezek tartoznak hanem pl. olyan témák amik nem olyan fényesek, mint egy X százezer ft-os ruha.. mert nem csak ebből áll az ország, sőt. és ha nem csak az unatkozó milliomospalántákat akarják megtalálni hanem más rétegeket, akik esetleg olyan problémákkal küzdenek amit a felsőbb réteg még hírből sem ismer, akkor ezekkel is kell foglalkozni... nem?

« előző  12 3 4  ...  következő »

Véleményezze Ön is!

Vélemény írásához be kell jelentkeznie!